Fredag 27. november 2015 arrangeres NM-finalen i poesislam på Caféteatret i Oslo. Frem til finalen vil vi presentere finalistene. Møt Johan J. Køber, som vant delfinalen i Trondheim.
Hva gjør du når du ikke poesislammer?

– Jeg er egentlig hiphoper, så mye av tiden min går til å skrive vers og lage beats. Jeg studerer musikkteknologi på NTNU, og er aktiv i studentradioen i Trondheim på programmet Feber.

Når og hvorfor startet du med poesislam?

– Jeg hørte om det for første gang da jeg så en plakat for en slam i kommunen min, Nesodden. Jeg søkte litt på nettet for å finne ut hva det var, og bestemte meg for å melde meg på, siden jeg allerede hadde drevet med rap i mange år. Jeg tror det var ca seks påmeldte, og kanskje sju i publikum, men Elling fra gatas var konferansier og klarte å lage liv. Det var gøy, og så vant jeg og kom vidre til norgesmesterskapet. Etter det har jeg kun vært med på tre-fire slams, men det har alltid vært veldig gøy.

Kan du fortelle om din beste og din verste opptreden på scenen?

– Jeg har egentlig ikke noen særlig negative opplevelser med slamming. Det er alltid god stemning, og siden den som opptrer har full kontroll over alt som skjer, er det ikke så mye som kan gå galt. Det er værre når du rapper til en beat. Det har vært noen konserter tidlig i “karrieren” min hvor jeg har hatt playback hos lydteknikeren, og blitt nødt til å be ham starte den på nytt fordi jeg glemte teksten mitt i et vers. Det var ganske ille.

Hva inspirerer deg til å skrive tekster?

– Det varierer alltid fra tekst til tekst. Mange er inspirert av politiske situasjoner. Jeg er opptatt av å se paralleller. Det tror jeg man kan lære mye av. Mye er også inspirert av personlige hendelser.

Vil du anbefale andre å drive med slam? Hvorfor?

– Dersom du leter etter en måte å uttrykke deg på, må jeg si at slam både er veldig fritt, sosialt og givende, i hvertfall for meg. Så ja, jeg vil anbefale det.

Hvilken forfatter/poet ville du stått fast i heisen med?

Kendrick Lamar. Jeg vil i hvert fall putte ham i poet-kategorien. Han har mye interessant å si, og en original skrivestil.

Hvilket boktips vil du dele?

Det Lila Sa av Chimo.