Under Litteraturfestivalen på Lillehammer, arrangerte Foreningen !les fredag 29. mai et tiårsjubileum for NM i poesislam. Samtlige tidligere norgesmestere viste høy kvalitet fra scenen foran en fullsatt Holbøsal i Kulturhuset Banken.

Det har blitt en tradisjon å arrangere poesislam som en del av Banknatta under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Vanligvis har det vært en delfinale, hvor vinneren har kvalifisert seg til finalen i Oslo i november. I år ble imidlertid delfinalen erstattet med et jubileum for å feire ti gode år med poesislam. Samtlige vinnere fra 2005 og frem til i fjor stilte opp.

Vi så tidlig tendenser på at det kom til å bli folksomt i Holbøsalen denne fredagskvelden. Folk stod i kø ned trappa i Kulturhuset Banken for å sikre seg plass for å høre tidligere norgesmestere briljere og raljere fra scenekanten.

To ganger tidligere norgesmester, Taro Vestøl Cooper, ledet publikum og deltakerne gjennom cirka to timer med poesislam – mange av deltakerne ble også akkompagnert av to glitrende musikere på henholdsvis tangenter og kontrabass.

Først ut var historiens første NM-vinner i poesislam, ingen ringere enn poeten, Torgeir Rebolledo Pedersen. Han debuterte i 1983 og har gitt ut 16 diktsamlinger, fire barnebøker og skrevet libretti til operaer for barn og voksne. Rebolledo Pedersen satte standarden for en kvalitetssterk tiårsmarkering av poesislam.

Den drevne poeten ble etterfulgt av Stavangers store sønn, Lars Tønnesen, bedre kjent som artisten ATLARS. Han har vært aktiv siden 1999 og har de siste 13 årene samarbeidet med den anerkjente franske dj-en Dj Veekash. For tiden turnerer han med den kulturelle skolesekken og har konserter og skrivekurs. ATLARS kom med kveldens mest populære statement: «Boikott brus!».

Den tredje deltakeren var Lars O. Haugen, en slampoet med tilhørighet i Vadsø. Haugen vant finalen i 2007 etter å kvalifisert seg gjennom delfinalen i Tromsø. Han er frontmann i trioen Lars O. Haugens orkester, og fungerte utmerket med nye musikere, men fortsatt i trioformat, fra scenen i Holbøsalen.

Første kvinnelige vinner av NM i poesislam var Therese Bakkevold. Hun vant i 2008 og kom også via delfinalen i Tromsø.  Til daglig jobber hun med tekst og performance, og skriver korte og lengre prosatekster. Det oppstod et interessant og herlig samspill mellom Therese og musikerne under hennes opptreden.

Tromsø-slammer: Therese Bakkevold vant NM i poesislam i 2008, og er en av flere norgesmestere fra Tromsø. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Tromsø-slammer: Therese Bakkevold vant NM i poesislam i 2008, og er en av flere norgesmestere fra Tromsø. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Tromsø er helt klart poesislam-by. Norgesmester i 2009, Ron Røstad, kvalifiserte seg også til finalen via delfinalen i Nordens Paris. Røstad er frilansskribent og «byblogger» med Tromsø som nedslagsfelt. Han holder også kreative skrivekurs for skoleklasser og revygrupper, og fremførte sine tekster under jubileet med stor innlevelse og humor. Og fra sladrepressa kan vi nevne at Røstad for øvrig er sammen med Bakkevold. De er altså poesislammens Posh og Beck.

I 2009 gikk Sarah Ramin Osmundsen fra Oslo til topps i NM i poesislam. Hun er poet, forteller og sanger og studerer skrivekunst og litteraturformidling ved Norsk Barnebokinstitutt. Det ble allsang i lokalet under en av hennes opptredener. Ingen selvfølge når det kommer til poesislam.

Etter Sarah var det Taros tur i rekken over tidligere NM-vinnere, før det lokale bidraget, Simon Torgersrud, entret scenen med underfundige dikt og et humoristisk stev. Torgersrud ble norgesmester i 2012 etter å ha kvalifisert seg via delfinalen i Trondheim.

Fjorårets NM-vinner, Ane Solvik Grydeland fra Tromsø, fikk æren av å avslutte tiårsfeiringen. Hun har gått på forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø, og jobber nå som bibliotekar ved UiT Norges arktiske universitet.

Foreningen !les vil gjerne takke alle deltakerne som tok turen til Lillehammer for å markere jubileet sammen med oss. En stor takk også til lokale arrangører av delfinaler, Litteraturfestivalen på Lillehammer og publikum som skapte god stemning under samtlige opptredener.

Vi går for ti nye poesislam-år!

Norgesmestere: Samtlige vinnere i NM i poesislam fra 2005 til 2014 deltok under markeringen på Lillehammer. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Norgesmestere: Samtlige vinnere i NM i poesislam fra 2005 til 2014 deltok under markeringen på Lillehammer. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.