Sofie Frost fra Ski er skuespiller og dessuten regjerende Norgesmester i slampoesi. Benjamin Lønne Røsler fra Lillehammer er også skuespiller. De to unge kunstnerne har til felles at de skriver for scenen, og at de har fått kontorplass på Akershus Teater. 

Andre runde med skriveopphold

– Dette er andre runde med skriveopphold her på teatret, forteller prosjektleder Øystein Ulsberg Brager. Han leder ungTEKSTakershus, Akershus Teaters satsning på unge talenter.

 – Grunnen til at vi gir unge dramatikerne kontorplass her hos oss er fordi vi mener at en dramatiker trenger teatret. Ønske man å skrive for scenen, så må man omgi seg med andre scenekunstnere. Man trenger rett og slett kolleger å diskutere med, for å utvikle seg selv og sine idéer videre, sier Brager.

 Profesjonell utvikling

Frost forteller at et skriveopphold på Akershus Teater betyr mye for hennes profesjonelle utvikling.

 – Jeg gleder meg mest til å få tilbakemelding på mitt arbeid fra dyktige fagfolk på huset, sier Frost.

Røsler forteller at han ser fram til å få ro og fred rundt skrivingen.

 – Jeg gleder meg til å få et helt eget kontor på et så flott teater. Det gir ro og kreativ gnist å kunne ha en fast havn, sier han.

 Det å ha unge dramatikere på huset er en ganske unik ting i norsk teater. Teatersjef Bo Anders Sundstedt er klar på hvorfor han ønsker å trekke unge mennesker inn i huset:

 – For å motvirke mental åreforkalkning og kunstnerisk forstoppelse!

 Utfordrende og lærerikt

Skriveplassene som Akershus Teater lyser ut gjelder for tre måneder av gangen. Når Frost og Røsler tar over plassene i dag, takker Maria PM Nygren og Regine Folkman Rossnes samtidig for seg. De var de to første unge dramatikerne som fikk denne muligheten. Nygren forteller hva som har vært det viktigste for henne:

 – Å ha gode og konsentrerte omgivelser, kollegaer som bidrar til godt arbeidsmiljø og nødvendige ressurser til videreutvikling, har vært ekstremt nyttig i utviklingen av min dramatikk. Akershus teater har tatt arbeidet vårt på alvor, tatt oss på alvor og det har vært en stor glede. For ikke å snakke om den gode kaffen de har her, sier Nygren.

 Rossnes jobber som slampoet, og har brukt skriveoppholdet til å skrive sin første enakter. Hun er enig med Nygren:

 – Takket være skriveoppholdet ved Akershus Teater, har jeg blitt kjent med mange flotte folk innenfor kulturfeltet, og fått videreutvikle meg innen å skrive manus. Det har vært utfordrende, og veldig lærerikt. Jeg er glad teatret fortsetter satsningen!

 

Skrivegruppe for ungdom og kurstilbud til skoler

Prosjektet ungTEKSTakershus består ikke bare disse to skriveplassene. Teatret har også en fast skrivegruppe for unge mennesker som er glad i å skrive. De møtes annenhver torsdag på teatret. Gruppa skriver, diskuterer og deler det de holder på med, og får også besøk av gjestekursholdere. Nå i vår kommer blant annet Are Kalvø og Fredrik Høyer for å prate om sitt arbeid. Brager forteller at de har plass til flere i gruppa, og at det bare er å sende en e-post om man ønsker å melde seg på. Teatret tilbyr dessuten skrivekurs til skoler, biblioteker og andre. De som måtte ønske besøk fra profesjonelle teaterskapere oppfordres til å ta kontakt.

 – Alle vi som er ansatt på Akershus Teater gleder oss over å ha unge dramatikere på kontoret. Vi prøver å skape et teater der det kryr av unge kunstnere i gangene. Det gir huset vitalitet og liv, og til gjengjeld håper vi å gi noe tilbake. Vi tuller med at de som er hos oss får de tre viktigste tingene i en dramatikers liv: Kaffe, kopimaskin og kolleger! avslutter Brager.

 FAKTA

Akershus Teater er turnerende teater for Akershusregionen, med hovedfokus på teater for barn og unge. Teatret har tilholdssted på Lillestrøm Kultursenter.

 Om du ønsker å få kontakt med ungTEKSTakershus, sjekk ut nettsidene til Akershus Teater og klikk på ungTEKSTakershus: www.akershusteater.no. UngTEKSTakershus er også å finne på Facebook (@ungtekst) og Instagram (@ungtekstakershus).