Poesislam i andre land
Poesislam er en konkurranse hvor deltakerne framfører egne tekster. Den befinner seg i krysningspunktet mellom diktopplesning, standup og spoken word.
Blant deltakerne under VM i 2012 var blant annet fjorårets norske mester i poesislam, Sarah Camille Ramin Osmundsen. Hun kom til semifinalen og dette var første gangen at Norge hadde en deltaker i VM.
Mesterskapet ble arrangert i Belleville i den franske hovedstaden fra 4. til 10. juni tidligere i år. Hele 19 slammere fra ulike land deltok. I tillegg til vertslandet var det deltakere fra Gabon, Spania, Portugal, Sverige, Danmark, USA, Kina, Finland, Skottland, England, Belgia, Russland, Israel, Brasil, Nederland og den canadiske provinsen Québec. Sarah, som selv er født i Paris, var fornøyd med egen innsats og arrangementet for øvrig.
– Det var heftig stemning. Jeg kom til semifinalen, mens Harry Baker fra England vant, sier 21-åringen og legger til:
– Det var en veldig inspirerende uke med mye ord og poesi, spennende poeter, god mat, musikk og hyggelige og stressa arrangører som hadde altfor mange oppgaver per person.
Gruppekonkurranser
Mesterskapet i Paris var delt opp i en førsterunde på fire puljer og deretter semifinaler på to puljer. Helt til slutt gjenstod en gruppe på fem finalister. Som i Norge, var det publikum som utgjorde juryene. Deltakerne fikk fremføre tekster på tre minutter og poeng fra publikum på en skala fra 1 til 10.
– Jeg fremførte tre tekster på norsk og tre på engelsk. Men flere av tekstene hadde blanding av fransk, norsk, engelsk, forteller Sarah.
Selv om slam-VM hadde likheter med den norske utgaven, var der åpenbare forskjeller.
– Det var et mye større arrangement. I tillegg til individuelle konkurranser, var det også konkurranser hvor grupper på fire poeter meldte seg på og konkurrerte mot hverandre. Det var flere poeter på scenen samtidig, men gruppene kunne også velge bare å bruke en eller to poeter i noen runder. Veldig kult å se, sier Sarah.
– Slammiljøet i Frankrike virker veldig stort. Det var mange byer representert i den nasjonale finalen, og hver kveld kan du finne en åpen mikrofon-scene med slam i Paris. Jeg snakket med deltakeren fra Gabon og hun fortalte at i hennes hjemland var det bare unge folk som holdt på med slam. Den eldre generasjonen blandet det med rap og visste ikke så mye om konseptet. Men hennes miljø jobbet for å få flere til å forstå at det handler om poesi, legger hun til.
Ville skrive sangtekster
Sarah var liten baby da familien, med norsk far og mor fra den karibiske øya Martinique, flyttet til Oslo. I 16-årsalderen begynte hun å skrive egne tekster.
– Jeg skriver om ting jeg føler sterkt. Tanker, observasjoner, drømmer og ønsker, sier hun og forteller at sangtekster var den opprinnelige ambisjonen:
– Jeg har alltid sunget og ville egentlig skrive sangtekster. Da jeg ikke alltid fant melodi til tekstene, begynte jeg med Spoken Word poesi og oppdaget at dette var en veldig ærlig, vakker og personlig sjanger som jeg likte veldig godt. Jeg debuterte som slamdeltaker i 2010, men kom ikke til NM-finalen.
Det gjorde hun derimot i 2011. Da vant hun til og med finalen i regi av Foreningen !les på Caféteatret i Oslo. Siden da har hun hatt mye på agendaen. Det gjelder også for sommeren.
– Jeg skal opptre på ulike festivaler og arrangementer i blant annet Stavanger, Kragerø, Tønsberg, Oslo og Lillehammer. Alene, men også med to forskjellige grupper jeg er med i, deriblant MovingThoughts – en performance-gruppe som kombinerer poesi, musikk, dans og drama for å skape et felles uttrykk, og Sarah Ramin & Kaiira Flow – som er Spoken Word poesi med musikalsk flow, soul og afro-karibisk musikk.
– Og videre i høst skal jeg studere og holde på med poetiske, musikalske og teatralske prosjekter, avslutter den unge slammeren.
Siste kommentarer